27.10.16

Kişilik Testi Nedir? Sonuçları Nelerdir?



Kişilik testi "Ben nasıl biriymişim, merak ettim, dur bakayım!" deyip yapacağınız bir testtir. Bence çok saçma ama çok eğlenceli görselleri vardı. Eğlenceli ve uydurma şeyler anlatır sanmıştım. Ama baya uzun uzun beni anlatmış. Kendini tanı, etrafındakileri de buna göre seç diyorlar. Ne yalan söyleyeyim bu şimdiye kadar yaptığım en sıkıcı olmayan testti.


Ayrıntıları da buraya not düşeyim madem...


“Tavuğun yolun karşısına geçmesi ya da yolun tavuğun ayakları altında yer değiştirmesi tamamen sizin gösterdiğiniz referansa bağlıdır.” 
Albert Einstein

INTP kişiliği oldukça az bulunur cinstendir ve nüfusun sadece yüzde üçünü oluştururlar. Kaldı ki bu, onlar için iyi bir şeydir, çünkü onları “sıradan” oldukları düşüncesi dışında daha çok mutsuz edebilecek bir şey yoktur. INTPler kendilerinin mucitlik, yaratıcılık, nadir perspektifleri ve güçlü bilgi birikimleriyle gurur duyarlar. Genelde filozof, mimar veya hayalperest bir profesör olarak bilinen INTPler, tarihteki birçok bilimsel keşfin de arkasındaki isimlerdir.


GÖZDEN GEÇİRİLMEMİŞ BİR HAYATI YAŞAMAYA DEĞMEZ
INTPler parlak teorileri ve boyun eğmez mantıkları ile tanınırlar. Aslında bütün kişilikler arasında mantığı en kesin olanlar olarak değerlendirilirler.
Kalıplara bayılırlar ve ifadeler arasında çelişkiler bulmak onlar için neredeyse bir hobidir. Bu yüzden bir INTP’ye yalan söylemek kötü bir fikirdir. Ne tuhaftır ki, INTPlerin sözlerine her zaman ihtiyat ile yaklaşılmalıdır. Bu, onların dürüst olmadığı anlamına gelmez, ama INTP kişilik tipi gösteren insanlar, gelişimi tamamen bitmemiş düşüncelerini paylaşmaya meyillidirler ve diğerlerini kendilerine karşı olan ve tartışmaya açık fikirler ile teoriler için bir sohbet tarafı olarak görmekten çok, deneme tahtası olarak kullanırlar.


Bu onların güvenilir olmadığı izlenimi verebilir, ama gerçekte hiç kimse sorunları tespit edip, bitmek bilmez faktörler ile meseleyi çevreleyen detaylar üzerinden bu sorunların derinine inerek, nadir ve yapılabilir bir çözüm bulmak konusunda INTPler kadar hevesli olamazlar. Fakat onlardan zamanında ilerleme raporu beklenemez. INTP kişilik tipini paylaşanlar pratik, günlük aktiviteler ve bakımları ile pek ilgilenmezler, ama yaratıcı dehaları ve potansiyellerini ifade edecek bir ortam bulduklarında INTPlerin, derinlikli ve önyargılı olmayan sonuçlar geliştirmek için harcayacakları zaman ve enerji konusunda sınır yoktur.


BİLGELİK MERAKTA BAŞLAR
Bitmeyen gündüz hülyalarına çekiliyormuş gibi gözükseler de, INTPlerin düşünce süreci asla sönmez ve uyandıkları andan itibaren düşünceler kafalarının içinde dolanmaya başlar. Bu sürekli düşünme hali onların dalgın ve mesafeli görünmesi üzerinde etkili olabilir, çünkü onlar genelde kafalarının içinde tam teşekküllü tartışmalar yaparlar. Ama gerçekte INTPler, bildikleri ve benzer çıkarları paylaştıkları insanlar arasında olunca, pek rahat ve arkadaş canlısıdırlar. Fakat bu INTP kişilikleri bilmedikleri yüzlerin olduğu ortamlarda müthiş bir utangaçlık ile yer değiştirir ve eğer onlar mantıklı çözümlemeleri ile teorilerinin eleştirildiğine inanırlarsa, arkadaş canlısı sohbet kavgacı bir hal alır.
Sohbet, uzlaşmazlık sınırına yaslandığında, INTPler özellikle daha çok heyecanlı olurlar, zira en son düşüncelerinin oluşmasını sağlayan mantıklarının arkasındaki düşünceler dizisini açıklamaya çalışırlar. Birçok kere, INTPler bir konudan diğerine önceki konu hakkında ne demeye çalıştıklarını sade terimlerle ortaya koymaktan çok, bu konu hakkında ne dedikleri tamamen anlaşılmadan geçerler.


İnsanlar, INTPlere düşünce süreçlerini tarafsızlık ve duygu temelinde açıklamaya çalışırken yukarıdaki durumun tersi de en az kendisi kadar doğru olabilir. Mümkün olan her gerçek ile düşünceyi alan ve bunları yüksek dozda yaratıcı mantığa büründürme ile işleyen ve kulağa mümkün olabildiğince mantıklı gelen gayet karmaşık bir saat düşünün. İşte INTPlerin kafası bu şekilde çalışır ve bu tiplerin, makinelerini bozabilecek duygusal çomak sokmalara tahammülleri yoktur.


DÜNYAYI İLK HAREKET ETTİRENLER KENDİLERİNİ DE İLK HAREKET ETTİRİRLER
Dahası, Mantık merkezli (T) kişilik özelliğinin kendilerini yöneten özellikler arasında olması nedeniyle INTPler, duygusal şikâyetleri muhtemelen anlamazlar ve arkadaşları onlarda duygusal destek kökeni bulamazlar. INTP kişilik özelliği gösteren insanlar daha çok bir takım mantıki önerilerle ortadaki meseleyi çözmeyi tercih ederler. Bu, onların Prensip merkezli (F) eşlerince her zaman kabul görmez. Bu durum, akşam yemeği planlamak ya da evlenmek gibi sosyal bir araya gelmeler ile hedeflerin pek çoğuna da sirayet eder, çünkü INTPler daha çok orijinallik ile etkili sonuçlarla ilgilidirler.


INTPleri gerçekten de geri tutan tek bir şeydir vardır; o da onların iflah olmaz ve her tarafa yayılmış başarısızlık korkularıdır. INTP kişilikleri kendi düşünceleri ile teorilerini yeniden ele almaya oldukça yatkındırlar, çünkü bulmacanın önemli bir parçasını unutmuş olabileceklerinden, duraklamaya girebileceklerinden ve düşüncelerinin hiçbir zaman uygulanamayacağı soyut dünyada kaybolabileceklerinden endişe ederler. Bununla başa çıkabilmek için öz çifte standart, INTPlere karşılaşabilecekleri en büyük meydan okuma gibi gelir, ama - büyük ya da küçük - entelektüel yetenekler, onlar bunun uğrunda kavga verilebilecek kıvama getirdiklerinde dünya üzerine bağışlanır.