15.12.16

Şifreleme Yöntemleri

Bir yere üye olurken bizi doldurmakta en çok zorlayan alan aslında Password/Şifre alanı değil midir? Ne yazacağınızı bilemezsiniz mutlaka üzerine düşünmeniz gerekir. Ya da sürekli her yerde kullandığınız şifreyi kullanırsınız. Peki bu şifre ne kadar güvenli?



Sürekli sosyal medya hesabınızın şifresini unutuyorsanız ya da sosyal medya hesabınızda sizin paylaşmadığınız şeyler paylaşılıyorsa büyük ihtimalle nasıl şifre kullanmanız gerektiğini bilmiyorsunuzdur.
Öncelikle şifrenizin karmaşık olması çok önemli ama bu şifreyi unutmamanız daha önemli o yüzden sizler için bir kaç yöntemden bahsedeceğim.

Şarkı Sözü
Sevdiğiniz bir şarkı sözünü düşünün ya da hiç sevmediğiniz her ne sebeple olursa olsun aklınızda kalacak bir şarkı olsun. Mesela
"Bir tatlı huzur almaya geldim Kalamış'tan."
düşündüğünüz şarkı olsun. Bir de 1'den 3'e kadar bir sayı düşünün mesela 1 olsun. Şimdi önce sayıyı yazın unutmamak için "1" şifremizin ilk rakamı 1 karışmasın diye arkasından da bir nokta veya ünlem gibi bir sembol koyun. Şimdi şifreniz "1." oldu. 1.dan sonra seçtiğiniz şarkı sözündeki her kelimenin birinci harfini yazın.
Bir Tatlı Huzur Almaya Geldim Kalamıştan.
"1.bthagk"
Ayrıca şifrenizi asla yazıldığı gibi ezberlemeye çalışmayın. Yani Bursa'nın b'si Trabzon'un T'si gibi ezberlemeyin. Şarkıyı içinizden söyleyerek gözünüzün önüne getirin ve size lazım olan harfine klavyeden basın. Şifrenizi siz bile bilmeyin.
Bu yöntemi en çok kullandığınız cümleler gibi başka cümleler kullanarakta şifre oluşturabilirsiniz.
Şifrelerinizde rakam, harf ve noktalama işaretlerini kullanmayı unutmayın.

Matematik Soruları
2arti2=4 gibi insanlarin sevmediği matematik işlemlerini de farklı şekillerde yazarak kullanabilirsiniz.

Söylemekten Hoşlandığınız Kelimeler
pubs.aka.lak4a
sublami-limu3
da_dugu*lum

Filmler\Diziler
Sadece adını duyduğunuz ama kimseyle konuşmadığınız sizinle hiç alakası olmayan dizi veya film isimlerini de kullanabilirsiniz. Ama herkesin bildiği popüler olan filmler, diziler değil. Pek izlenmeyen ama belirli bir kanalda televizyon izlerken sürekli reklamını gördüğünüz bir dizi olabilir.
Pek televizyon izlemediğimden isimleri bilemiyorum ama uydurma bir şifre olarak;
"Ask_sen*de*mi6buradasin" gibi bir şifre kullanabilirsiniz.

Ayrıca şifrelerinizde adınız, soyadınız veya doğum tarihiniz gibi sosyal medyada arkadaşınız olmayanların bile ulaşabileceği bilgilerinizi kullanmayın! 
Velev ki kullanmayı ısrarla istiyorsunuz, vazgeçemiyorsunuz. İnatla ben unuturum diyecek birisiniz bu durumda diyelim ki köpeğinizin adını kullanacaksınız ve adı da Zeytin olsun. Arkasından da bir doğum günü patlatırım kimse bulamaz sanıyorsunuz ya. Bunu illa yapmanız gerektiği durumlarda Zeyytiin.260920016 gibi bir iki harfi tekrarlayın ya da saçma bir aralığa alt çizgi veya nokta ekleyin (Zeyt_tin260.92016) gibi.

Aslında şifre yaratmak tamamen sizin hayal gücünüzle alakalıdır.

Eğer ben komplex anlamsız bir şey istiyorum diyorsanız "Şifre Üretici" ya da "Key Generator" gibi kelimeler yazarak, size şifre üretebilecek sayfalar bulabilirsiniz ama sayfalar ne kadar güvenli olur bilemiyorum.

Şirfenizin ne kadar güvenli olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. Sayfanın ingilizce olması sizi korkutmasın arka plan rengi de şifrenizin güvenliğine göre değişiyor. Tabiki kırmızı acilen değiştir, yeşil ise çok zor tebrikler demek.