19.12.18

Yeni Yıla Yeni Hazırlıklar

Siz de her seneye yeni umutlarla girip, senenin içinde kaybolanlardan mısınız? Planlarınızı ve kendinizi yıl içinde kaybediyor ve yıl sonunda mahsun bir huzura bürünüp, "bu sene kesin planlı olacağım ya da bu sene kesin şunları yapacağım" deyip, daha Ocak ayı bitmeden Aralık'taki hevesinizi kayıp mı ediyorsunuz? O zaman minik tavsiyelerim burada...



Bildiğiniz gibi artık çeşit çeşit, şekil şekil defterler var. Bir tanesini beğenin ve kendinize bir 2019 defteri yapın. Bu defteri kendinize göre bölümlere ayırın. İlk sayfaya "2019'da Yapılacaklar" yazın ve aklınıza geldikçe madde madde doldurun. Bir kaç sayfa maddeleriniz için ayırın ve yapılacakları ayrıntılandırmak istiyorsanız. Sayfaların Başına maddeleri yazarak içlerini dolduracak alanlar bırakın.

Defterinizde olması için oluşturabileceğiniz bazı alan örnekleri;
  • Öğrenmek İstediklerim
  • Gezmek İstediğim Yerler
  • Görüşmek İstediğim Kişiler
  • Okumak İstediğim Kitaplar
  • İzlemek İstediğim Filmler
  • Bitirmek İstediğim Projeler

Aşağıdaki gibi bir tablo hazırlayabilirsiniz. Yapılacaklar kolonuna yıl içinde yapmayı planladığınız projelerinizi ekleyin. Projeyi yapmayı planladığınız ayın bulunduğu kutucuğu işaretleyin. Örneğin resim kursu almak gibi bir projem olsun ve bu projeyi yapmayı planladığım aylar Mart ve Nisan olsun. Bu durumda aşağıdaki gibi bir işaretleme yapacağım.


Bu şekilde bir tablo çıktısı alarak defterinize ekleyebilirsiniz ya da evinizde sürekli görebileceğiniz bir yere asabilirsiniz. Bu tablonun altına, kenarına köşesine bir yerine de planladığınız işleri yapma konusunda sizi teşvik edecek bir söz, bir fotoğraf eklemenizin yararını görebilirisiniz. Böylece yıllık planlarınızı gördükçe yapmadıklarınızdan rahatsızlık duymaya başlayacaksınız.

Küçük İpuçları: 
  • Oluşturacağınız defterin sürekliliği olması açısından her yere yanınızda götürmeniz önemli bu sebeple ona göre (küçük) boyutlarda bir defter olmasına dikkat edin. Kalem almayı da unutmayın.
  • Oluşturacağınız defteri sadece not defteri olarak kullanabilirsiniz, bir konu ile ilgili uzunca bilgiler verip, sayfalarca yazı yazacaksanız sayfalarca yazı yazacağınız konu hakkında başka defterler alıp, tasarlayıp, kullanın.
  • Yapılacaklar listenize hedefler ekliyorsanız ve bu hedefler gözünüzü korkutuyorsa, hedeflerinizi size kolay gözükene kadar parçalara ayırın. Hala kolay gözükmeyen, size stres yaratan maddeleriniz varsa mutlaka birinden yardım isteyin. Yardımı isteyeceğiniz kişinin, sizin hedefinizi gerçekleştirmeniz konusunda destekleyeci hatta mümkünse hedefiniz konusunda size yardımcı olabilecek biri olmasına dikkat edin.

Yeni Yıl Tavsiyesi;
Belli aralıklarla dünyaya "boşver" demeyi öğren. Bunu söylemek için her türlü hakka sahipsin.
Aptal olmak için pratik yap.
Aptal, düşüncesiz, boş...
Böylece "yap"abileceksin.
Havalı olmak için endişelenme,
Kendi dünyanı yarat.
Korkuyorsan, korkundan faydalan.
Korkunu ve endişeni çiz, boya.
Bir amaca, hayatının nasıl devam edeceğine, karalı bir yola ve hatta imkansız bir sona, düşünülmemiş bir sona karar vermek gibi şeyler hakkında endişelenmeyi bırak.
Dünya için hiç bir sorumluluğun yok.
Sadece kendi görevinden sorumlusun, onu yap.
Düşünmeyi,
Endişelenmeyi,
Geriden izlemeyi,
Merak etmeyi,
Şüphe etmeyi,
Korkmayı,
İncitmeyi,
Yukarıdan bakmayı,
Kolay bir kaçış yolu ummayı,
Boğuşmayı,
Aç gözlülüğü,
Kafa karıştırıcılığı,
Sinir bozuculuğu,
Mırıldanmayı,
Yıkılmayı,
Homurdanmayı,
Aşağılamayı,
Tökezlemeyi,
Uyuşukluğu,
Boş dolaşmayı,
Cambazlığı,
Çırpınmayı,
Bağlanmayı,
Kafanda kurmayı,
Düşmeyi,
Sızlanmayı,
İnlemeyi,
Bilenmeyi,
Samanlıkta iğne aramayı,
Saçma sapanlığı,
İnce eleyip, sık dokumayı,
Kusur aramayı,
Göz oymayı,
Parmakla göstermeyi,
Boşuna beklemeyi,
Küçük adım atmayı,
Kötü gözle bakmayı,
Yağ çekmeyi,
Aramayı,
Tünemeyi,
Yalan söylemeyi,
Lekelemeyi,
Ezmeyi,
Kendini ezmeyi bırak...
Ve sadece YAP.