1.11.16

Tüm Windows Sürümleri, Özellikleri ve Gelişimi

Windows'u evde kullanmayı tercih etmeseniz bile iş yerinde mutlaka kullanıyorsunuzdur. Peki Windows nasıldı ve hangi aşamalardan geçerek bu şekle geldi.



Windows'un ismi az daha Interface Manager(Arayüz Yöneticisi) olacaktı fakat son anda ekranda programların görüntülenmesine Windows (Pencere) adının verilmesinin daha iyi olacağına karar verildi.
MS-DOS dosya yönetim programı, takvim, kart dosyası, not defteri, saat, hesap makinası ve iletişim programarından oluşan uygulamalar içeriyordu.


Bu versiyonda grafik özellikleri arttırıldı ve Solitaire, Hearts, Minesweeper oyunları eklendi. Bir önceki versiyonda bulunan Reversi oyununun yerini de Mayın Tarlası aldı.
16 renk destekleme özelliği eklendi,
3.1'de ilk kez True Type (TTF) yazı tipi kullanılmaya başlandı.
Blue screen of deathWindows for Workgroups (WfW3.11) ile gelen 32 bit disk erişimidir.
Dosya transferleri işlemlerinde önemli performans attışları yapılmıştır.
Bilgisayarın mavi ekran hatası ilk kez Windows 3'te ortaya çıkmıştır.
Internet Explorer ilk defa bu sürümde eklenmiştir.

24 Ağustos 1995 - Windows 95


Microsoft'un Windows ve DOS işletim sistemini tam olarak birleştirebildiği ilk işletim sistemidir. Bunun en önemli göstergesi Windows'u hem disketlerle hem de CD'lerle kurulabilen işletim sistemi olmasıdır.
İlk 32 bit işletim sistemidir. Masaüstü, sağ tık, Tak ve Çalıştır özelliği, Başlat ya da Start düğmesi ilk kez bu işletim sisteminde kullanıldı.
32 bit olması 255 karaktere kadar dosya ismi verilmesine olanak tanırken, 16 bit ile çalışan MS-DOS'u pasif duruma düşürdü.
Comic Sans ilk kez Windows 95'te eklendi.
Internet Explorer gibi ekstra özellikleri bulunmamaktadır.

1998 - Windows CE


Windows tarafından taşınabilir cihazlar için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Windows'un küçültülmüş versiyonu değildir. Küçültülmüş versiyon örneği Windows XP Embedded olabilir.
Normal bir Windows sürümü olmadığından, Windows'un çalıştırdığı programlar aynı değildir.
Barkod okuyuculu el terminali, Çok küçük bilgisayarlar, Gps, cep telefonları, Tv setleri alanlarında kullanılabilir.

25 Haziran 1998 - Windows 98


Çoklu ortam ve internet hizmetleri bu sürümde bulunmaktadır. İsmi Memphis ve Windows 97 olarak biliniyordu. Windows 98'de, Windows 95 gibi 16 ve 32 bit arası hibrit çalışan bir sürümdür.
Active Desktop (masaüstü ve interneti birleştirerek tek tık ile işlemi kolaylaştırma), Outlook Express, Microsoft Chat, Active Channels (internet sitelerini takip etmek ve çevrimdışı görüntüleme özelliği), gelişmiş USB, Tv kartı ve en önemlisi Windows Update bu sürüm ile eklendi.

Küçük bir not olarak; Windows 98 tanıtımında mavi ekran verdi.

17 Şubat 2000 - Windows 2000



Denetim masası ve Bilgisayar Yönetimi araçları eklenerek, kullanım daha kolay hale getirildi. Sol menü kontrolleri geliştirildi. Active Desktop ve HTML dosyaları masaüstünde kullanılabilir hale geldi. Menüler kişiselleştirilebilir oldu. Güçlü bir şifreleme yazılımı eklendi. Erişilebilirlik hizmetleri geliştirildi. Ekranda klavye, yapışkan tuşlar ve sesle komut eklendi. İlk internet oyunu ve sistem geri alma yazılımları bu işletim sistemi ile hayata geçti.



Windows XP diğer sürümlerden farlı olarak 32 Bitlik Windows NT ve Windows 2000 (kernel) çekirdekleri üzerine kuruldu. Mavi ekran hataları azaltılmıştır. En önemli özelliklerinden biri ise geniş bir sürücü veri tabanına sahip olmasıdır. Böylece kullanıcılar aldıkları donanımı (kamera, yazıcı, usb, Mp3) sadece bilgisayarlarına takarak kullanılabileceği söyleniyordu. LCD ekranlarda metinlerin okunabilmesi için Clear Type (anti-aliasing) özelliği bulunmaktadır. Uzak Masaüstü adlı yazılım eklendi. Bir kullanıcı oturumu açık iken başka bir kullanıcıya geçme özelliği eklendi.



Kişisel bilgisayarlar için geliştirilen işletim sistemlerinin en çok öne çıkanıdır. Windows Aero (grafiksel kullanıcı arayüzü - Authentic, Energetic, Reflective, Open) pencere kenarlarında camsı görüntü sağlıyor. Ekranın sol alt köşesindeki Başlat yazısı kalkarak yerini Mavi yuvarlak içindeki Windows simgesine bırakmıştır. Kullannıcıların veri yedekleme ve verileri grei döndürme özelliği bulunur. Dosyalar ve Başlat Menü'sü içine Arama kutucuğu eklenmiştir.



Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlar, masaüstü, dizüstü, netbooklar, Tablet PC ve media center bilgisayarlarda kullanılmak için çıkan bir işletim sistemidir.

Aero Shake ilk bu işletim sisteminde kullanılmıştır. Aero Shake masaüstünüzde bir çok pencere açıkken sadece bir tanesini görmek istediğinizde görmek istediğiniz pencerenin üst kısmından tutup salladığınızda diğer ekranların minimize olmasıdır. Yeterince açık değilse buyrun video.

Windows 7'nin Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate sürümleri bulunmaktadır. Ultimate sürümü tüm özellikleri isteyenler için tasarlanmıştır. Home Premüunm'un eğlencesini, Professional ve XP'nin verimlilik yazılımlarını kolay kullanımla birleştirip size sunar.



95'ten beri var olan Başlat menüsünün kaldırılıp, Başlangıç menüsünün kullanıldığı işletim sistemidir. Yüz tanıma sistemi ve resimli parola sistemi eklenmiştir. Microsoft Security Essentials Windows 8 'e entegre olarak ismi Windows Defender olarak değiştirilmiştir. 



En önemli özellikler olarak; Başlat menüsünün geri gelmesi ve başlangıç ekranını istediğiniz şekilde seçebileceğiniz şekilde düzenlenmiştir. Internet Explorer (IE) için yapılan onca kötü yorumlara sonunda kulak asılmış ve IE yerine Windows Edge çıkarmıştır. Windows 10'u Windows 8'den ayıran en önemli özellik ise dokunmatik ekranlarda ve klasik cihazlarda farklı olmasıdır.  Ayrıca PC'lerde, tabletlerde, telefonlarda, XBox'da ve Microsoft HoloLens'te de kullanılabiliyor. Ve en güzeli de XBox oyunlarını Windows 10'a aktarıp, oynayabilirsiniz.

Daha fazla ayrıntı içinde buyrun her şey burada.